• Üdvözlünk megújult weboldalunkon! Látogass el mérkőzéseinkre és szurkolj nekünk! Kövess bennünket facebookon is!
  • Szeretnél sportolni? Érdekel a kézilabda? Szeretnéd kipróbálni magad? Itt a lehetőség, jelentkezz!
  • Várjuk minden kézilabdát szerető lány jelentkezését csapatainkba. Részletek: lodieszter@szegedkkse.hu

Bemutatkozunk: Maláti Dóra
Február 28, 2019

Sorozatunk második részében Maláti Dóra mutatkozik be. Balkezes átlövőnk másfél éve érkezett csapatunkhoz, remekül indult a szegedi pályafutása, de egy súlyos sérülés miatt hosszú ideig nem tudott pályára lépni. Szerencsére ez már a múlté, most azon dolgozik, hogy mielőbb visszanyerje régi formáját. De most nem csak a kézilabda volt a téma.

Maláti Dóra 1996 április 2-án született Szekszárdon, Tolnán kezdett el kézilabdázni. Az általános iskola elvégzése után Győrbe került, majd az érettségi után a Siófok igazolta le. A Balaton partjáról Budaörsre szerződött, ahonnan tavaly szeptemberben érkezett csapatunkhoz. Tavaly 21 mérkőzésen 58 gólt szerzett, de a tavaszi szezont térdszalag szakadás miatt teljes egészében kihagyta, ahogy ez a bajnokság is a felépülés jegyében telt eddig. A most futó bajnokságban 3 meccsen 3 gólt lőtt.

- Csoknyai Nóri nem egy hanem két kérdést is küldött neked. Az első kérdéshez instrukciót is adott, pontosan idézem. Mi volt előbb a "tik" vagy a tojás?
- Értem miről van szó- minden magyarázat nélkül csak annyit mondanék: egyértelműen a "tik" volt előbb.

- Azt is kérdezte, hogy mivel foglalkoznál, ha nem kézilabdáznál. Fodrász, költöztető, sminkes vagy fotós lennél?
- Húha. Mindegyikben van rutinom. A lányoknak is adok tippet a hajviselésükre, a sminkelésben is van rutinom, olyannyira, hogy sokszor én sminkelem a lányokat ha valahova megyünk. A költöztetésben is volt részem, abban is nagyon jó lennék és a fotózás sem áll tőlem messze. Nehéz a döntés, de egy ötödiket választok inkább és személyi edző egy konditeremben.

- Aki már látott téged, az biztos megállapíthatta: fontos neked a divat, mindig tökéletes külsővel indulsz el otthonról.
- Szeretem a szép dolgokat, szeretek adni magamra, én ezt alapnak tartom. Úgy gondolom, hogy ha ránéznek egy emberre, akkor először azt látják hogy néz ki. Ugyanakkor nem sok időt töltök ezzel. Megcsinálom a hajam, de ez mind rövid idő alatt megvan. Ha buliba megyünk akkor is hajmosással, mindennel együtt félóra alatt kész vagyok. 

- A kézilabda pedig ehhez egy csinos, sportos külsőt is ad.
- Ezzel sem lehet vitatkozni. A kézilabda mellett szeretek eljárni mozogni, konditerembe vagy futni a szabadban. Két legyet ütök ezzel egy csapásra, mivel ez a meccseken is segít és a külalakom is jobb lesz.

- Ezért kezdtél kézilabdázni?
- Azért ezt nem mondanám. Tolnán kezdtem játszani, a nővérem már kézilabdázott és nekem is megtetszett. Előtte táncoltam és fociztam is, de egyszer karácsonyra egy kézilabdát és cipőt kaptam és ott eldőlt a sorsom. Nem hiszem, hogy rosszul döntöttem, mert van egy bal kezem, ami azért nagy kincs.

- Rögtön mondták, hogy van hozzá tehetséged is?
- Ezt a visszajelzést viszonylag gyorsan megkaptam, de persze ez kevés lett volna ahhoz, hogy bármit is elérjek. Gyors, dinamikus és ráadásul bal kezes is voltam, sokat edzettem és ennek meg is lett az eredménye, mert bekerültem a serdülő-válogatottba, ami egy olyan kisebb csapatnál, mint a Tolna, az nagy szó volt. Az általános iskola végén sok helyről megkerestek, végül a Győr mellett döntöttünk.

- Ha valaki Győrbe szerződik, akkor nem árt, ha már fiatalon felkészül arra, hogy rendkívülit kell nyújtania, ha ott a felnőttek között szeretne játszani. Ez nem riasztott vissza?
- Nem estem bele ebbe a hibába. Én azzal a céllal mentem oda, hogy fejlődjek, jobb legyek és a legtöbbet kihozzam magamból. Az alapcélom az volt, hogy a középiskola elvégzése után egy élvonalbeli csapathoz kerüljek, ahol lehetőséget kapok a játékra. Ez meg is valósult, mert utána Siófokra, majd Budaörsre kerültem.

- Onnan érkeztél Szegedre kölcsönbe, tavaly ősszel. Ha a fentieket nézzük, akár visszalépésnek is mondható.
- Semmiképpen nem. Azért jöttem, hogy több játéklehetőségem legyen és fejlődjek. Egy fiatal, ambiciózus csapatba érkeztem, ahol erre minden lehetőségem adott volt. Sajnos azonban tavaly ilyenkor megsérültem és egy sérülés soha nem jön jókor, pláne úgy, hogy jó formában voltam. Most azon dolgozom, hogy mielőbb visszanyerjem az akkori formámat és majd meglátjuk mi lesz utána. Természetesen én is szeretnék az élvonalban játszani, de ez akár itt Szegeden is elérhető lehet.

- Szeretsz itt élni?
- Szeretem a várost és a csapattársaimat is. A lányokkal sokszor van közös programunk, moziba megyünk, vagy étterembe, olykor egy-egy buli is belefér. De a szabadidőmben, ahogy mondtam, szívesen megyek konditerembe. Az aktív pihenés híve vagyok, erre itt minden lehetőségem megvan.

- A kézilabda mellett a tanulás is fontos egy fiatal sportoló életében. Nálad is így van?
- Igen és ez akkor is így van, ha most nem tanulok, csak a kézilabda tölti ki az életemet. De mindenképpen szeretnék majd elkezdeni tanulni, és ott is a sport lesz a fókuszban. Nem biztos, hogy a kézilabda, de például egy személyi edző képzés érdekelne. Mondhatni, hogy családi hagyomány, hogy emberekkel foglalkozzak a jövőben, mivel édesanyám óvónő, testvérem tanítónő. 

- Addig azért még bőven van dolgod a pályán is. Most például Szegeden, ahol épül egy csapat. Meddig juthattok?
- Egy fiatal csapatról beszélünk, ami nyáron kezdett el épülni. Az idei évben minél előbb szeretnénk végezni, de a legfontosabb, hogy kialakuljon egy olyan gerinc, amire már jövőre lehet építeni és akár ott komolyabb célokat is ki lehet tűzni. Képesnek is érzem erre a csapatot.

- Akkor ezért ilyen hullámzó a teljesítményetek?
- Ha biztosan tudnánk miért van, már megoldottuk volna. Valóban van olyan, amikor minden tökéletesen működik és akad, amikor éppen ellenkezőleg, semmi nem jön össze. Azon dolgozunk, hogy az utóbbi a lehető legkevesebbszer forduljon elő. 

Maláti Dóra Bató Lilinek küldött kérdéseket, így jövő héten őt ismerhetik meg közelebbről.